O nama

Kreativno pisanje za decu i kreativne radionice, program
Redakcija

Kreativno pisanje za decu od 6-17 godina i radionice unajkraće opisuju naše aktivnosti.  Centar za pisanje je pionir u ovoj oblasti kod nas. Prepoznali smo izazove koje pisanje stavlja pred decu u uslovima savremenog školstva  i spojili znanje iz ove oblasti s pedagoškom veštinom na način dostojan deteta 21. veka.

Mi smo centar za funkcionalnu pismenost koji organizuje radionice kreativnog pisanja za decu usmerene na praktičnu primenu stečenog znanja. Karakteriše nas rad u raznovrsnim grupama i individualziovani pristup svakom detetu. Pisanje kao svevremena veština u osnovi mnogih savremenih profesija, a kreativnost i funkcionalna pismenostsmatraju se neophodnim sposobnostima u savremenom svetu.

Kao centar za pisanje deci pružamo znanje iz oblasti nauke o jeziku, književnosti, pravopisa i osnova novinarstava i razvijamo svest o mogućnostima umetničke i profesionalne primene stečenog znanja.

Brze društvene promene i izazovi zahtevaju veću i bržu prilagodljivost veština zasnovanih na moći govora i pisanja od kojiih zavise komunikacija, marketing, kritičko, analitičko i kreativno mišljenje.

Radionica kreativnog pisanja za decu izraz je ljubavi prema jeziku i profesionalne strasti, entuzijazma i potrebe da maternji jezik vrati ugled kao sastavni deo savremenih profesija7

Šta je Dečji magazin

Publikacija Dečiji magazin za kulturu, arhitekturu i umetnost (Redakcija, 2021) jedan je od rezultata koje ostvaruje kreativna radionica za decu Centra za pisanje Šcooliranje, praktični ispit i prezentacija dečijeg talenta, sposobnosti i stečenog znanja.

Dečji magazin objavljen je uporedo na srpskom i engleskom jeziku. U okviru njega polaznici obrađuju univerzalne teme iz oblasti kulture i umetnosti i donose zanimljive intervjue sa svetski poznatim umetnicima i dizajnerima, donoseći vest o njima po prvi put na ove prostore.

Časopis za decu kod nas stvaraju deca sama. Kreativno pisanje tekstova, intervjui, fotografija, kolumne, ilustracije… samo su deo zadataka koje kod nas obavljaju deca, dok razvijaju svoje sposobnosti i talenat uz adekvatnu podršku i stručno vođenje nastavnika.

Šta će dete naučiti u Centru za pisanje

Naša radionica kreativnog pisanja i funkcionalne pismenosti nastoji da pruži raznovrsno komplementarno znanje iz različitih oblasti:

Kako je organizovan rad u centru za pisanje

Centar za pisanje organizuje onlajn radionice dva puta nedeljno za decu tokom 2021. godine. Od 2017. do 2020. godine Redakcija se okupljala uživo jednom ili dva puta nedeljno zavisno od grupa.

Tokom 2023. godine otpočeli smo ciklus radionica za pisanje sastava za decu od 8-14 godina.

Radimo u malim grupama i praktikujemo individualni pristup svakom polazniku. Naše aktivnosti organizovane su kroz kombinaciju predavanja, vežbi i praktične primene znanja.

Ko se može upisati u naš centar za kreativno pisanje
i funkcionalnu pismenost

Polaznici Redakcije su deca uzrasta od 6 do 17 godina.

Kreativna radionica odvija se u malim grupama sastavljenim od polaznika različitog uzrasta. Negujemo individualnost, ali razvijamo timski duh i osećaj pripadnosti grupi, a znanje se utvrđuje kroz razgovor, komentarisanje i objašnjavanje drugima.

Kreativna radionica mesto je gde su dobrodošla:

Kreativna učionica

Naša kreativna radionica zapravo je kreativna učionica i istovremeno redakcija prvog pravog dečjeg magazina koji stvaraju deca.

Stvaramo dečiji magazin, i praktikujemo različite vidove  vežbi, kroz koje će dete spoznati mogućnosti praktične primene znanja o jeziku kad je u pitanju pismeni sastav, svakodnevna komunikacija, marketing na društvenim mrežama, autorsko pisanje itd. Neprestano unapređujemo svoje znanje iz pedagoške psihologije i metoda rada neprestano usavršavajući naš nastavni model.

Centar za pisanje kreativnim radionicama za decu po programu Redakcija dokazuje da su deca sposobna  za obavljanje ozbiljnih zadataka kao što je stvaranje jednog kvalitetnog magazina, čime podiže nivo samopouzdanja dece zainteresovane za danas sve ređu oblast – pisanje,  književnost, tekst.

Po čemu smo poznati

Dečji časopisi Redakcija i Dečji magazin za kulturu, arhitekturu i umetnost su ono čime se najviše, pored naših uspešnih polaznika, ponosimo. Nekima smo poznati i po gostovanju na TV-u u emisiji Zujalica.

Prvi smo počeli organizovanje radionica za pisanje sastava!