Kreativne aktivnosti za decu važnije od redovnog obrazovanja?

Iz ugla jednog roditelja

Kad se setim svojih prvih roditeljskih dana, žao mi je što mnogo toga nisam uradila drugačije. Tu pre svega mislim na težinu koju sam iz straha i brige dodavala na sasvim regularne izazove i probleme.

 

 

Piše: Dubravka Matović – majka i profesor

Od prvog dana roditeljstva u meni je nastala borba između emocionalnog i praktičnog, želje i stvarne potrebe.

Tako sam se borila da ne kupim još dva bodija za novorođenče jer „su tako slatki“. Već ih je bilo previše u ormaru, a beba ih prebrzo prerasta. Kasnije sam vodila bitku sa zdravom hranom i slatkišima i čuvenim „ne treba ti to“ i „ali ja žeeeeeelim“. Sve te situacije sad mi nedostaju, a tad sam osećala teret kad je trebalo da napravim ispravan izbor i sprovedem ga u delo.

Tad je  delovalo da je sve lakše sa odraslom decom, a onda su počele da se obistinjuju one reči da je malo dete mala briga, a veliko velika. I eto mene u situaciji da s posla jurim u vrtić, a onda na dodatne aktivnosti jer je već vreme i za to. Važno je dete navikavati na zdrav stil života, uključiti ga u grupu sa sličnim interesovanjima, a najvažnije pokazati mu da ima izbor. Pošto je još mali, a i dečak, potrebno je da se „istroši“ i izjurca, pa je sport bio rešenje.

Woman and kid relaxing in park. Cycling, working outside. Flat vector illustration. Leisure concept can be used for presentations, banner, website design, landing web page

Dodatne aktivnosti za decu u nekoliko epizoda

Epizoda plivanje: Bazični sport po preporuci stručnjaka, malac voli vodu, ima bazen i škola plivanja blizu. Odlično! Odvedemo malca, ne da se zbuniti, hrabro odlazi s instruktorkom u svlačionicu, ali zaključak je da je za tu grupu još mali – sporo se presvlači!

Epizoda karate: Sledeći izbor pao je na karate jer ovaj sport povoljno utiče na koncentraciju i ravne tabane i postoji škola karatea u blizini. Odlično! Maštoviti dečak pokušava da oponaša trenera. On verovatno i misli da uspeva, a nama smešno koliko puta je u stanju da padne i ustane. Ali, odselimo se malo dalje, a i sličice fudbalera postanu mu nova opsesija. Onda smo čuli da u novom komšiluku postoji škola fudbala i…

Epizoda fudbal: Ova epizoda teško da ikad prolazi. Uz sve ostalo fudbal ostaje dugoročna fascinacija. On oduševljen, a nama smetaju zift crne čarape i kuglice koje u njima donosi u kuću. Vazduh u balonu miriše nab plastiku, i – baš smo se obradovali kad se odlučio za košarku.

Epizoda košarka: Imalo bi još epizoda u serijalu da se nabroji, jer smo mi, kao i većina roditelja išli po inerciji.

Smiling mother sitting and reading book to son. Study, chair, kid flat vector illustration. Motherhood and family concept for banner, website design or landing web page

Mi smo za svoje dete birali popularne aktivnosti na adresama koje su nam bile najpodesnije. Više smo se bazirali na detetovim željama nego na njegovim talentima i specifičnim interesovanjima.

 

Roditeljske odluke - da li pravilno postupam?

Kad izračunam sumu novca koji je svih ovih godina ulagan u 85% dečje zabave i 15% učenja (o sportskom ponašanju i duhu, timskoj igri) pomislim da je i to moglo pametnije.

U ovom trenutku naš dečak ne razlikuje se posebno po sposobnostima od svojih vršnjaka. A mogli smo ga usmeriti ka nekoj njegovoj specifičnoj sklonosti, oblasti gde bi bio natprosečan. U njegovom okruženju ima dece koja sviraju neki instrument, idu u školu pisanja, na arhitekturu za decu, glumu i ostvaruju rezultate na kojima grade samopouzdanje.

Woman and kid relaxing in park. Cycling, working outside. Flat vector illustration. Leisure concept can be used for presentations, banner, website design, landing web page

Napominjem da nimalo ne žalim što smo finansirali časove druženja i igre. Naprotiv, sport je zaslužan za njegov fizički razvoj, zdravlje je unapređeno. Samo, strateški gledano, deo novca i vremena mogao je biti usmeren svrhovitije.

Uspešan roditelj - tajna koja zahteva vreme i iskustvo

 

Vremenom odgovornosti deteta rastu, ali se i mi roditelji osećamo još odgovornijima: za njihove ocene, znanje, zadovoljstvo, za to kako se uklapaju u okolinu, da li smo im priuštili sve itd. Povećamo neosetno teret koji smo na sebe preuzeli, umesto da s distance sa ponosom posmatramo u kakvu ličnost naše dete raste.

Pojednostavimo stvari:

Naše  je da decu pripremimo za život u kom će biti zadovoljna i u kom će umeti da prime i pruže radost, a ne da ih mi činimo srećnima.

Prihvatanje tuđe različitosti preduslov je za prihvatanje lične individualnosti i ugodan osećaj u sopstvenoj koži.

Moj dečak je oduvek lepo plesao, a poslednjih godina ne viđam ga u plesu. Odlično je recitovao, ima pravi stav za pozornicu, ali se, što je stariji, sve se više povlači. Imao je veoma razvijen rečnik i usvojio je lepu jezičku kulturu, a sada se sve više prilagođava načinu izražavanja koji vlada u njegovom okruženju. Pisao je i duhovite i zanimljive pesmice, dobijao nagrade za njih, a sad njegovi sastavi imaju dužinu neke malo duže pesme.

Šta se dogodilo u međuvremenu?

Ništa više osim: ekranizacije detinjstva, škole na daljinu, elektronskih igara, društvenih mreža i puberteta. Sve to što je ranije pokazivao sad svesno krije u sebi jer to „nikog ne zanima“.

Moja uloga je da se oduprem tome i podržim svoje dete da razvija talente, kao i da se pobrinem da stekne potrebno znanje. Kako?

Smiling mother sitting and reading book to son. Study, chair, kid flat vector illustration. Motherhood and family concept for banner, website design or landing web page

Ovo je moj plan:

  • Zaliću njegovo unutrašnje biće umetnošću, znanjem o duši i psihi i usmeriti ga na čitanje knjiga koje o svemu tome pišu.
  • Želim da ga podučim veštini da na pravi način bez straha javno izgovara svoje mišljenje i postavlja pitanja. Tako će osloboditi straha od javnog nastupa. Umeće da sasluša druge i zadrži pažnju drugih kad on govori.
  • U eri marketinga važno je da ga medijski opismenim. Ako razvije svoju sposobnost pisanja i u tekstu ume da pročita tuđu nameru, na putu je da se i profesionalno bavi marketingom.

Za sve to imam znanje i potrebno iskustvo. Jedino ćemo za ples uzimati časove zajedno. 

Medijska pismenost, pisanje i čitanje u društvu jedan je od načina

Zanje, iskustvo i roditeljski poriv nisu mi dali mira. Kopkalo me je da tragam za metodom koji će deci objasniti zašto je važno RAUZUMETI TEKST i ZNATI PISATI tekst koji odgovara našem cilju.

Deca su danas vrlo malo zainteresovana za čitanje i pisanje, pa i razgovor. Vole dinamične aktivnosti, koje ne zahtevaju statičnost i dužu koncentraciju. Video, kao sveobuhvatni medij, sve više im zaokuplja pažnju, pasivizira samostalno zaključivanje i uskraćuje slobodu da sami izmaštaju likove, junake, događaje, opise.

Woman and kid relaxing in park. Cycling, working outside. Flat vector illustration. Leisure concept can be used for presentations, banner, website design, landing web page

Trebalo bi da smo svesni da je svaki tekst u javnom prostoru plod ozbiljnog profesionalnog promišljanja autora sadržaja za internet i medije, sposoban da upravlja našim zaključcima i interesovanjima.

Upravo bi nama trebalo da bude jasna moć jezika. U prilog tome ide i lista najplaćenijih profesija gde se njih nekoliko bazira na poznavanju jezika i veštini formulisanja poruke (Marketing, Contet Writing, PR, pisanje scenarija za videe…).

Treba povezati znanje i mogućnost njegove praktične primene na deci blizak i zanimljiv način. Metod Redakcija to i radi kad je u pitanju tekst. Ne zadaje unapred definisane teme, već prati interesovanja dece i njihove ideje uklapa u zajednički rad.

Cilj je da se deca pre svega motivišu, a da im se kroz vrata motivacije usadi znanje o prirodi teksta, jeziku, teoriji književnosti, marketingu, novinarstvu, pojmovima iz opšte kulture.

Ovde imaju opipljiv rezultat – svoje autorsko delo, svoj časopis. U nastavku stiže povratna reakcija javnosti, tu su i javne prezentacije i otvora se put ka ozbiljnim profesijama.

Redakcija decu OSPOSOBI i OSAMOSTALI da sami obave zadatke koje inače obavljaju odrasli. Sami stvaraju magazin: osmišljavaju temu i sadržaj, intervjuišu poznate i uspešne ličnosti iz sveta, istražuju, fotografišu.

Kako je moguće da deca sama naprave časopis?

Moguće je jedino uz kreativan, savremen i profesionalan pristup iskusnih instruktora (nastavnika, umetnika, fotografa, dizajnera, novinara, marketing stručnjaka…)

Woman and kid relaxing in park. Cycling, working outside. Flat vector illustration. Leisure concept can be used for presentations, banner, website design, landing web page

Na Redakciji sam imala priliku da radim s divnim mladim ljudima od kojih su neki poznati i široj javnost: Mila Antonović, jutjuber i ambasador UNICEF-a, Vladimir Šepetkovski – mladi gitarista, Janko Kusturica – fotograf čija je fotografija postala zaštitni znak jednog od najpoznatijih filmskih festivala.

Ponosna sam na svaki napisani red, nacrtanu ilustraciju, naučen pojam, rođenu ideju. Imam i roditeljsku satisfakciju. Zaključak je da je motivacija posledica zadovoljstva u radu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *