Kako pomoći detetu da se izrazi kroz pisanje

 

Deca često imaju poteškoće kada je potrebno da izraze svoje emocije. Nije retkost da tom prilikom osećaju nesigurnost zbog onoga što osećaju i što im se događa. Kada do toga dođe, deca se povlače u sebe i potiskuju svoje emocije, što na duže staze može negativno uticati na razvoj, mentalno i emocionalno zdravlje dece.

Podučavanje dece da se izraze jako je važno za njihov razvoj, posebno kada se ona nalaze u formativnim godinama i još uvek nisu iskusila pritisak vršnjaka da se u”klope”.

Pokazalo se da potiskivanje emocija kod dece dovodi do nižeg samopoštovanja, depresije i promene raspoloženja. Samim tim, podstičući svoje dete da se izrazi, sprečićete ove negativne posledice i pomoći mu da izgradi samopouzdanje, nezavisnost i kreativnost. Podsticanje samoizražavanja podstaći će vaše dete na uspeh.

Međutim, kada detetu nedostaju reči i još uvek nije spremno da svoja osećanja izrazi u razgovoru, postoje i drugi načini, a jedan od najboljih jeste pisanje.

 

Zašto je važno da deca pišu

Postoji veliki broj benefita pisanja, posebno kod dece u formativnim godinama i pubertetu.
 
Kroz pisanje deca dobijaju siguran prostor u kom mogu izraziti svoje emocije, bez bojazni da će ih drugi osuđivati ili pogrešno razumeti. Ovo je izuzetno važno jer deca često proživljavaju različite i do tada nepoznate emocije koje nije najjednostavnije objasniti drugima. Pored toga, pisanje je odličan način za istraživanje sopstvenih emocija i razvoj kreativnosti.
 
Takođe, kroz pisanje deca stvaraju jako važnu naviku, jer im ovo u budućem životu može u velikom meri pomoći da lakše ostvaruju svoje ciljeve, razumeju sebe, budu kreativniji i organizovaniji.
 

Kako podstaći dete na pisanje

Svako dete je autentično i to treba imati u vidu. Važno je pristup prilagoditi detetu, ali postoje određeni koraci koji će u većini slučajeva dati rezultate.
 
  • Učinite pisanje zanimljivim. Deca su konstantno u potrazi za igrom i zabavom, tako da neće biti od prevelike pomoći ukoliko im jednostavno objasnite zašto je pisanje važno. Potrebno je da pisanje učinite užitkom i zabavom. Odvedite dete da kupi sopstveni notes u koji će zapisivati svoje misli, pronađite zanimljive olovke, flomastere raznih boja i drugi pribor koji će pisanje učiniti igrom.
  • Ne zadirite u privatnost deteta. Kako bi dete bilo dovoljno slobodno da svoja osećanja ispolji kroz pisanje, potrebno je objasniti mu da nikada nećete zavirivati i čitati ono što je napisano. Uverite decu da je njihov notes samo njihov. Ovo je neophodno kako bi dete stvorilo svoj “prostor” u kom će se osećati sigurno i u kom će da ispolji sve ono što oseća.
  • Pomozite im da počnu. Na početku, potrudite se da objasnite deci čemu će zanimljivi notes koji ste kupili služiti. Predstavite im neke od kreativnih ideja, ulijte im samopouzdanje i pohvalite ih kada vam kažu da su počela sa pisanjem.
  • Bez pritiska. Ovo je važna stvar kod koje mnogi roditelji greše. Kada su emocije u pitanju, ništa se ne sme dešavati pod pritiskom. Radite na tome da ohrabrite svoje dete, ali ga nikada nemojte forsirati, grditi ili kažnjavati ukoliko stvari ne budu išle svojim tokom.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *