Заборавили смо оно примарно – кад нестане једног језика, нестаће и једног народа! А чини се да идемо ка томе и још горе – нестаће мислећег човека! 

Ако не постоји довољно добро  разумевање текста, ако се преко непознатих речи олако прелази, без потребе да се оне усвоје, онда  језик губи на значају, мисао постаје штура и склона произвољном тумачењу и често злоупотреби. 

 У ери дигитализације и све  бржег живота сведоци смо  инстант културе. Нема простора, времена, а често ни воље да се са одређеним стварима довољно упознамо, да се о њима дискутује, а још мање да се о њима пише.

Зато, треба искористити сваку могућност у којој ће се језичко изражавање подићи на виши ниво.

Писмо матурантима у дома короне

Када вам неко значи, око њега се и трудите, зар не?

Стално сам вас подсећала на правопис, на важност употребе ћирилице. Ако нешто само у школи примењујемо, а ван ње не, онда је то знање јалово. А ви не дозволите да буде тако.

Ко ће чувати језик и писмо, идентитет једног народа, ако не ви, они пред којима се свет отвара и они који том свету треба себе да представе.  Можда су некада захтеви били високи, али никада нису били на вашу штету. 

Све оно што смо учили требало би у вама да покрене мислећег човека, да знате и умете да се изразите, да имате своје ја. Мало ли је,  и то у времену у којем се сваког дана  стављате пред нове изазове!? 

Неко ће се даље школовати, неко ће се одмах запослити, неко ће путовати или одмах засновати породицу…. не можете и не треба сви исто да радите, али суштина је да  будете добри у ономе што изаберете. Додајте томе манире, водите се савешћу, не прескачите оно што вам је пред носом, али и не дозволите да вам се заклоне видици и биће добро – мора бити!  Не заборавите ко сте да бисте могли да будете оно што желите!

Порука ђацима

Увек подсећам ђаке да се не оствари оно о чему пише Матија Бећковић:

,, Почело се писати са три прста, наставило прекуцавати са два, сада се кликће са једним. Биће добро ако се с једним и заврши, ако на крају, као на почетку, тај један опет не буде палац”.